Polecamy:

Sklep dla salsero i tancerki

Jak przygotować kubańskie Picadillo dodano: 26.03.2014

Wielu z nas chciało przygotować Picadillo. Trudno powiedzieć jaka wersja przepisu na tę potrawę jest najlepsza. My proponujemy taką:

Picadillo podamy z zupą z czarnej fasolki oraz białym ryżem. Dodamy również odrobinę pieczonych migdałów aby nasze danie było bardziej kubańskie.

Zupa z czarnej fasoli:

  • 2 szklanki czarnej fasoli uprzednio wymoczoną w wodzie na  4 godziny przed gotowaniem. Wodę po namaczaniu wylać, a do gotowani wlać świeżą
  • 5 szklanek wody 
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 duże zielone, drobne pokrojone papryki
  • łyżka soli
  • 8 roztartych ząbków czosnku
  • 8 posiekanych oliwek pimento 
  • łyżeczka soku oliwkowego (z oliwek pimeto)
  • łyżeczka cukru
  • 3 duże liście bobkowe
  • 5 małych drobno pokrojonych cebul
  • 1/4 szklanki octu gotować przez 15 min, aż powstanie koncentrat octowy (otrzymamy 1,5 łyżkę koncetratu)
  • szczypta oregano (łyżeczka)
  • szczypta kminu rzymskiego (pół łyżeczki)

Fasolę o oliwę dodać do wody i gotować 1 godzinę. Fasola powinna zmięknąć.

Paprykę i cebulę smażymy na  oliwie. Pod koniec dodajemy sól, czosnek, pimento, sok,  przyprawy i dobrze mieszamy. Taki miks smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Ostatecznie wszystko przelewamy do wywaru z fasoli i gotujemy około 15 czy 20 minut. Na sam koniec dodajemy do smaku odrobinę oliwy i cukier.

Ryż zalewać zupą i podawać z Picadillo

5



Wyraź swoją opinię!