Jak przygotować kubańskie Picadillo
dodano: 26.03.2014
Wielu z nas chciało przygotować Picadillo. Trudno powiedzieć jaka wersja przepisu na tę potrawę jest najlepsza. My proponujemy taką:
Picadillo podamy z zupą z czarnej fasolki oraz białym ryżem. Dodamy również odrobinę pieczonych migdałów aby nasze danie było bardziej kubańskie.
Zupa z czarnej fasoli:
- 2 szklanki czarnej fasoli uprzednio wymoczoną w wodzie na 4 godziny przed gotowaniem. Wodę po namaczaniu wylać, a do gotowani wlać świeżą
- 5 szklanek wody
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 duże zielone, drobne pokrojone papryki
- łyżka soli
- 8 roztartych ząbków czosnku
- 8 posiekanych oliwek pimento
- łyżeczka soku oliwkowego (z oliwek pimeto)
- łyżeczka cukru
- 3 duże liście bobkowe
- 5 małych drobno pokrojonych cebul
- 1/4 szklanki octu gotować przez 15 min, aż powstanie koncentrat octowy (otrzymamy 1,5 łyżkę koncetratu)
- szczypta oregano (łyżeczka)
- szczypta kminu rzymskiego (pół łyżeczki)
Fasolę o oliwę dodać do wody i gotować 1 godzinę. Fasola powinna zmięknąć.
Paprykę i cebulę smażymy na oliwie. Pod koniec dodajemy sól, czosnek, pimento, sok, przyprawy i dobrze mieszamy. Taki miks smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Ostatecznie wszystko przelewamy do wywaru z fasoli i gotujemy około 15 czy 20 minut. Na sam koniec dodajemy do smaku odrobinę oliwy i cukier.
Ryż zalewać zupą i podawać z Picadillo